Minulla on idea sovellukselle – mitä seuraavaksi?
insight
2016-09-15
Tuomas Jalamo

Minulla on idea sovellukselle – mitä seuraavaksi?

Onko sinulla sovellusidea, mutta et tiedä miten edetä? Minkälaisia asioita mobiilisovellusidean muuttaminen menestyneeksi liiketoiminnaksi vaatii?

Onko sinulla loistava sovellusidea, mutta et tiedä miten edetä? Et ole yksin. Saamme usein yhteydenottoja, joissa yksityishenkilöt pyytävät meiltä neuvoja vielä ideatasolla olevan mobiiliprojektin alkuun saattamiseen. Kokosimme tähän artikkeliin ajatuksiamme siitä, minkälaisia asioita mobiilisovellusidean muuttaminen menestyneeksi liiketoiminnaksi vaatii.

Digialan mahdollisuudet on tiedostettu viime vuosina yhä vahvemmin. Houkuttavuutta lisäävät ryysyistä rikkauksiin -tarinat, joissa yksittäisten visionäärien ajatuksista syntyi lopulta miljoonayrityksiä.

Todellisuudessa menestystarinat eivät rakennu pelkille hyville ideoille. Erinomainenkin idea voi kaatua huolimattomaan toteutukseen ja puolivalmiista ajatuksesta voi löytyä kultasuoni suunnittelun aikana. On olennaista pysyä avoimena lähestymistavalle, jossa alkuperäistä ideaa voidaan kehittää ja muuttaa radikaalistikin palvelun kehityksen aikana.Onnistumisia mobiilissa eivät yhdistä niinkään maagiset lähtöideat, vaan omistautuneisuus, terävä visio, laadukas suunnittelu/toteutus, bisnes- ja markkinointiosaaminen ja hallittu riskinotto.

Sovellusmarkkinoilla ihmisten ajasta taistellaan usein pelaajia vastaan, joilla on käytössään maailman suurin kehitys- ja markkinointikoneisto. Siksi leikkiin ei kannata ryhtyä äkkirikastumisen toivossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sovellusmarkkinoilla pärjääminen – tai jopa suuri menestys – olisi mahdotonta. Se vain vaatii todennäköisesti enemmän töitä ja uhrauksia, kuin edes näihin asioihin varautumalla uskoisi.

Jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä, haluat tuottaa aitoa lisäarvoa mobiilissa, etkä pelkää kovaa uurastusta ja riskinottoa, lue eteenpäin.

1. Etsi hyviä kumppaneita, perusta yritys

Sopivien yhtiökumppanien löytäminen on monesti etenemisen A ja O. Hyvät kumppanit täydentävät toistensa osaamista. Onko sinulla kokemusta tuotekehityksestä, mutta vähemmän tietoa liiketoimintasuunnitelmista ja bisnesbyrokratiasta? Vai kenties toisin päin? Etsi kumppaneita, jotka ovat eksperttejä asioissa, joissa sinä et ole.Laadukas sovelluskehitys on aikaavievää. Yksityishenkilönä kustannukset ovat helposti kohtuuttomia, minkä vuoksi yrityksen perustaminen ja sen kautta aukeavien rahoitusmallien tutkiminen on usein järkevä tapa edetä. Lisäksi: mikäli haluat luoda sovelluksellasi bisnestä, tarvitsen sen ympärille hyvin nopeasti bisneksen rakenteet.

2. Opiskele

Etkö ole koskaan perustanut yritystä tai ollut mukana tuotekehitysprojektissa? Tai ehkä olet, mutta et tiedä paljoakaan mobiilista. Kenties tietosi palvelusuunnittelun etenemisestä vaativat päivitystä.

Rohkaisemme kaikkia hyppäämään altaan syvään päähän, mutta samalla tiedostamaan, että harvat asiat lisäävät onnistumisen mahdollisuuksia niin paljon kuin tiedon kasvattaminen. Lue paljon, ja tutustu mahdollisimman monipuolisesti maailmaan, johon olet astumassa.

Muutamia omia suosikkejamme ovat seuraavat:
Peter Thiel: Zero to One
Eric Ries: The Lean Startup
Taivas+Helvetti
Rob Fitzpatrick: The Mom Test
Antti Parviainen: Startup-sijoittaminen
Reid Hoffmann & Chris Yeh: Blitzscaling

Äärimmäisen tärkeä osa ennakkotyötä on myös tarkka kilpailijakartoitus. Huolimatta siitä miten uniikki ideasi on, se kilpailee lähes aina joitakin olemassaolevia palveluja vastaan. Sinun tehtäväsi on selvittää mahdollisimman juurta jaksain se, mitä nämä ovat, miten ne tekevät asiat ja miten sinun palvelusi puoltaa paikkaansa niiden rinnalla.

3. Tunne realiteetit, hae rahoitusta

Yleisimmät kysymykset jotka saamme mobiiliprojektia suunnittelevilta liittyvät ymmärrettävästi kustannuksiin. Paljonko mobiilisovelluksen tekeminen maksaa? Asiaan ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta hyvä lähtökohta on tämä: riippuu täysin sovelluksesta, mutta todennäköisesti enemmän kuin ajattelet.

Tyypillisesti sovelluksen ensimmäisen version saattaminen suunnittelupöydältä sovelluskauppaan vaatii hyvin tehtynä useampien satojen tuntien työpanostuksen. Useimpien sovellusten kehitys myös jatkuu sen koko elinkaaren ajan.Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että (tasokkaan) mobiilikehityksen tuntihinta liikkuu yrityksiltä ostettuna sadan euron molemmin puolin – freelancerit kustantavat pääsääntöisesti jonkin verran tai jopa selvästi vähemmän. Eri vaiheiden työmäärät riippuvat siitä, miten monimutkainen sovellus on, ja millä tavoin sen pitää hakea tietoa tai keskustella ulkomaailman kanssa.Ulkopuolisen rahoituksen hakeminen on usein kannattavaa. Tutustu Ely-keskuksen ja Tekesin ohjelmiin sekä keksintösäätiöön, mutta myös erilaisten yrityshautomoiden ja -kiihdyttämöiden kuten Spinnon toimintaan.

Toteuttajien kanssa kannattaa tyypillisesti alkaa asioida vasta siinä vaiheessa, kun uskottava liiketoimintasuunnitelma ja suunnitelma rahoituksesta on jo luotu.

4. Suhtaudu projektiin intohimoisesti

Sovellusmaailmassa kilpailu on kovaa, joten varaudu henkisesti ottamaan isojakin riskejä, sekä antamaan projektille aikaa ja rakkautta. Jos sovellus ei ole lempilapsesi, asiat eivät todennäköisesti kanna kovin pitkälle.

Lopulta tärkein kysymys on tämä: suhtaudutko projektiin intohimoisesti ja oletko valmis tekemään sen eteen pitkäjänteisesti ja täysipäiväisesti töitä? Mikäli vastaus on kyllä, kaikki yllä esitetyt asiat ovat ratkaistavissa.

Lisää aiheesta

Mitä mobiilisovelluksen tekeminen maksaa?
Liz Whitney: I'd Like to Make the Next Uber – How Much Will It Cost?

Tuomas Jalamo

A Swiss Army knife of communications, marketing, project management and concept design. Also a musician, movie buff and game enthusiast.

About the author

Tuomas Jalamo

Latest Blog Posts

Read all Posts