Esittelyssä Taisteen design-antropologi Anna Haverinen
insight
2016-08-31
Tuomas Jalamo

Esittelyssä Taisteen design-antropologi Anna Haverinen

Taisteen uusin tiimiläinen Anna Haverinen kertoo, miten päätyi tutkijahommista töihin sovellusten pariin – ja mitä design-antropologin työnkuva pitää sisällään.

Taisteen uusin tiimiläinen Anna Haverinen kertoo, miten päätyi tutkijahommista töihin sovellusten pariin – ja mitä design-antropologin työnkuva pitää sisällään.

"Ihmiset käyttäytyvät verkossa tavoilla, jotka vaikuttavat usein täysin käsittämättömiltä," Taisteen uusi design-antropologi Anna Haverinen toteaa.

Juuri uudenlaiset, kiehtovat ja kummallisetkin toimintamallit saivat Annan kiinnostumaan alasta. Mutta mitä design-antropologin työnkuvaan sitten tarkalleen ottaen kuuluu? Mobiilipalvelujen suunnittelussa yleisön toiminnan ennakointi ja toiminnallisuuksien kehittäminen sen pohjalta ovat keskeisessä asemassa. Oikeat kehitysratkaisut vaativat syvällistä tuntemusta käyttäjätutkimuksesta. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä: yhtä suuressa roolissa on myös se, tehdäänkö ihmisten käyttäytymisestä oikeita johtopäätöksiä.

"Design-antropologi selvittää, mitä ihmiset palveluissa tekevät, miksi tekevät – ja miksi he usein tekevät jotain aivan muuta kuin väittävät tekevänsä," Anna tiivistää.

Tutkijan roolista yrityksiin

Ennen siirtymistään yritysmaailmaan Anna on toiminut tutkijana: sekä gradun että väitöskirjan aiheena oli kuoleman käsittely verkossa erilaisten muistomerkkisivustojen muodossa.

Ihmisten toiminta virtuaalisissa ympäristöissä herätti aiheena luontaisesti kiinnostuksen työpaikkoihin, joissa ollaan jatkuvasti tekemisissä asian kanssa.

"Haaveeni oli jo pitkään päästä soveltamaan antropologiaa suunnittelutoimistossa," Anna kertoo. "Vuodesta 2012 eteenpäin olen ollut mukana erilaisissa palvelumuotoilun, liiketoiminnan kehittämisen ja mobiilipuolen jutuissa."

Scifiä ja Turku-fanitusta

Taisteen joukkoihin liittymisen syiksi Anna listaa kiinnostavat keissit ja mahdollisuuden tehdä töitä sekä Helsingissä että Turussa.

"Turku on maailman hienoimpia kaupunkeja, inspiroiva ja rauhallinen," Anna pohtii. "Taisteen keissit olivat sellaisia, joissa halusin itsekin olla mukana. Niissä oli bisnespuolen lisäksi mukana luovaa meininkiä."

Jo alkuvaiheen perusteella Annasta tuntuu siltä, että valinta tulla meille töihin on ollut oikea.

"Monessa työpaikassa ensimmäiset viikot menevät helposti hämmentyneenä ihmetellessä, mutta täällä pidettiin hyvin huolta siitä, ettei niin pääse käymään."

Töiden ulkopuolella Anna kertoo olevansa kiinnostunut kirjallisuudesta, remontoinnista ja nikkaroinnista, koirista, sekä scifistä.

"Olen kauhea Star Wars -fani. Kirjoissa diggailen dystopia- ja suhteellisuusteoria-aiheisista jutuista. Leffojen kohdalla ihan kaikki scifi kiinnostaa, jopa huono sellainen."

Lämpimästi tervetuloa jengiin, Anna!

Tuomas Jalamo

A Swiss Army knife of communications, marketing, project management and concept design. Also a musician, movie buff and game enthusiast.

About the author

Tuomas Jalamo

Latest Blog Posts

Read all Posts